DEN ANTI-AUTORITÆRE OPDRAGELSESSTIL

Udtrykket 'antiautoritær', der nu har givet plads til udtryk som demokratisk, liberal eller frigørende og anerkendende, forstås som den uddannelses- og dannelsesmetode, der fortsætter uden begrænsninger og fremmer hver enkeltes egenudvikling.

Den anti-autoritære opdragelsesstil er beregnet til at tjene som den modsatte pol for autoritær opdragelse. Groft sagt får børnene en forholdsvis fri hånd, så de frit kan udvikle deres personlighed og selvtillid såvel som kreativitet og fællesskabsfærdigheder. Barnet hører sjældent et ”nej” og beslutter grundlæggende efter fornøjelsesprincippet. Desværre blev dette begreb misforstået af nogle forældre, og de sagde, at de skulle have opdraget deres børn uden begrænsninger, hvad der producerede en generation af "egoister", der gav den antiautoritære tilgang sit dårlige ry i dag.

Den antiautoritære opdragelse af børn handler om ikke at stole på en streng, organiseret hverdag som i begyndelsen af ​​30'erne, men forsøge at give børn spillerum og beslutningsfrihed.

For over 80 procent af forældrene i dag er det en selvfølge, at børn opdrages på en anti-autoritær måde. De tror ikke, at ren disciplin er den rigtige måde at komme derhen.

I 20'erne og 30'erne levede børn under ekstrem tvang til at adlyde og traditionel underordning i samfundet blev rost. Kritikere siger, at det på det tidspunkt ikke var muligt for børn at udvikle kontaktfærdigheder og selvtillid, fordi disse var fuldstændig undertrykt.

Som et resultat blev børn ofte aggressive og / eller følte sig underdanig. Alligevel blev denne uddannelsesmetode praktiseret i næsten alle husstande.

Børn, der allerede havde en anti-autoritær opdragelse på det tidspunkt, blev betragtet som 'kaotiske' og 'vilde', men det kan bemærkes, at disse mennesker udviklede langt mere kreativitet og selvtillid i voksenalderen end folk i samme alder, som var konventionelle og var underlagt autoritære opdragelsesmetoder.

Tresserne

I 1960'erne talte forskellige politikere og teoretikere for en antiautoritær opdragelse af børn, fordi de frygtede, at undertrykkelsen af ​​børns selvudvikling alvorligt kunne skade deres udvikling. Der var studentbevægelser og oprør fra modstandere af autoritet, der var imod denne opdragelsesstil.

Udtrykket "anti-autoritær" anvendes ikke længere i dag, men børn i Danmark opdrages hovedsageligt demokratisk. Skoler, institutioner, sportsklubber og ungdomsprojekter er alle afhængige af en liberal opdragelse af børn. Folk skal være uafhængige, kreative og socialt kapable væsener og ikke underordne sig samfundet. Ifølge aktuelle statistikker er børn, der har haft en uformel opvækst, meget mere succesrige og uafhængige senere. Mennesker, der er opdraget på en autoritær måde, ser ofte ud til at være lukkede og underordnede samfundet.

Ulempe

Udtrykket anti-autoritær opdragelse betyder ikke at opdrage børn uden grænser. Hvis der ikke er nogen grænser, er der en risiko for, at disse børn bliver meget egoistiske og ikke accepterer grænser, inklusive andres. Disse børn lærer ikke at håndtere negative følelser, at reagere på andre mennesker, at empati med dem eller at tage hensyn.

Funktioner

• underviseren tvinger ikke børnene til at gøre noget

• underviseren giver tilbud og forslag

• underviseren opfører sig på en venlig og taknemmelig måde over for børnene

• læreren arbejder med klare regler og grænser, der er kendt, men begrænser ikke selvudvikling

• børnene har lov til at tage ansvar selv og er ansvarlige for deres beslutninger

Læs mere om Hvordan børns selvtillid kan styrkes.

160 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg