• Torben Schmidt

GAME OF THRONES FOR LEDERE: HVAD DU KAN LÆRE AF SERIEN

CHEFEN MED INTEGRITET: NED STARK

Ned Stark ses i "Game of Thrones" som en absolut ærlig og samvittighedsfuld manager. Han tager det fulde ansvar for sine beslutninger - med al konsistens. De fleste chefer behøver ikke selv at udføre en dødsdom, men det samme gælder i den virkelige verden: den, der træffer en beslutning, skal til sidst stå op for den. Dette gælder for afskedigelser, som du bringer til medarbejderen selv, såvel som forretningsbeslutninger, der viser sig at være forkerte i eftertid.

Hvad kan chefer ellers lære af Ned Stark? Klare værdier er vigtige, men må ikke hindre din egen fleksibilitet og udsigten til mulige power-spil - ellers kan det hurtigt fange øjet.


Game of Thrones - hvad kan du lære som leder? Hvilke ledelsestyper kan vi se i serien?
Game of Thrones - hvad kan du lære som leder? Hvilke ledelsestyper kan vi se i serien?

DEN VELINFORMEREDE LEDER: LORD VARYS

I "Game of Thrones" vandrer Lord Varys ofte og lykkeligt på de mest magtfulde leders gods - og filosoferer gerne om hans yndlingsemne: magt. Hans budskab til den kronisk undervurderede Tyrion Lannister: Enhver, der opfører sig som en leder længe nok, vil på et tidspunkt blive betragtet som en.

Hvad der aldrig gør ondt: Vær altid godt informeret. For at det fungerer med respekt for medarbejderne, bør (potentielle) ledere opføre sig i overensstemmelse hermed - og altid holde sig ajour.

Læs også: Bliv en bedre leder

NARCISSISTEN: CERSEI LANNISTER

Cersei Lannister kunne godt ses som ”Game of Thrones” -paradigmet for den upopulære chef. For hende er der ingen kompromiser, hun er ligeglad med nogen anden, og den eneste eksistensgrundlag for hendes underordnede er faktisk at hjælpe sine egne planer til at få succes.

Rådgivning er ret uvelkommen, og hvis du laver fejl, kan du hurtigt komme ud af vinduet. Selvom du skal indrømme, at Cersei har taktiske færdigheder, bør chefer ikke følge hendes eksempel.

FØLGEREN: JON SCHNEE

Mange fans ville have givet Jon Schnee tronen for Westeros alt for meget. Ikke underligt: ​​Ned Starks plejesøn kombinerer nogle fremragende lederskabskvaliteter. Han har klare værdier, som han forfølger, er oprigtig, modig og professionelt kompetent. Derudover møder han sine underordnede i øjenhøjde og er ikke så dårlig til at give en hånd selv.

Det faktum, at Jon Schnee står ved sit ord, bevises ved, at han fraskriver sig jerntronen: Han har flere gange understreget, at han ikke ønsker tronen - og til sidst trækker han denne beslutning. Hans folks loyalitet er derfor sikker på ham.

BEGYNDEREN: DAENERYS TARGARYEN

Ledertyper à la Daenerys Targaryen findes hovedsageligt - men ikke kun - i nystartede virksomheder: De er drevet af en vision og er selvsikre. På den måde arbejder hun hårdt for at nå sine mål. For at opnå dette får hun råd fra erfarne medarbejdere, opretholder en udtalt mødekultur og er også bekymret for medarbejdernes trivsel.

Hvis du fokuserer på disse positive kvaliteter, er Daenerys Targaryen et godt eksempel for moderne ledere. Imidlertid bør chefer undgå den del af megalomani, de dramatiske optrædener og det ultimative tab af virkelighed.


Læs også: Har du meget at bære rundt på?

1 visning0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle