LÆRING GENNEM AT PRØVE OG FEJLE

Denne type læring kan bedst forklares med et eksempel:

Et 4-årigt barn er i supermarkedet med sin mor og opdager slik på en hylde, som det virkelig gerne vil have. Motiveret af dette ønske afprøver det forskellige adfærdsmønstre: Først beder barnet sin mor flere gange om at købe dette slik, så begynder det at klynke. Da moderen stadig ikke overholder dets ønsker, begynder det at græde. Barnet bliver højere og højere, for det hjælper heller ikke.

I dette eksempel føler barnet behovet for at have netop disse søde sager og prøver forskellige opførsler som at bede, klynke og græde stille og højt.

Når barnet græder højere og højere i supermarkedet, køber moderen endelig slikket, da mange andre mennesker i supermarkedet allerede ser forarget på moderen og hendes barn.

Læs også: Hvordan styrker jeg mit barns selvtillid?

Dette sker oftere og oftere for hver gang du går i supermarkedet. Men da anmodninger, klynken og stille gråd ikke fører til succes, vises denne adfærd gradvist ikke længere af barnet. Kun den høje gråd, der førte til succes, opretholdes.

Barnet har nu fundet ud af, hvordan man kan nå sit mål ved at prøve forskellige adfærd. Derfor begynder barnet efter et stykke tid straks at græde højt for at få det, det ønsker.

Den adfærd, der fører til succes, skal først afprøves af barnet i en bestemt periode, så denne adfærd læres. Hvis denne adfærd ikke gentages, læres eller fjernes den ikke igen.

Det er vigtigt at bruge denne adfærdsmæssige læringsfase til direkte at imødegå uønskede adfærdsmønstre. Når en opførsel som at græde (når et barn ønsker at modtage noget) har etableret sig, opstår der et problem i det øjeblik, hvor barnet skal stoppe denne reaktion.

Det er meget tidskrævende at imødegå denne adfærd og kræver meget tålmodighed fra underviseren eller forælderen. Det er vigtigt, at børn lærer deres grænser at kende og genkende, ellers viser de uønsket opførsel ikke kun hos forældrene, men også hos andre mennesker. For eksempel i børnehaven, i skolen eller på en børnefødselsdag. Derudover kan læring gennem forsøg og fejl også være risikabelt, muligvis endda farligt, hvis barnet har lært at være i stand til at krydse grænser uden konsekvenser. For eksempel når man leger med hunde eller katte såvel som i trafikken eller i husstanden generelt.

Udtrykket "forsøg og fejl (læring)" er også blevet etableret i Danmark til læring gennem forsøg og fejl, især i forhold til digitale medier.

Få god inspiration til motivation af børn på laerershoppen.dk, hvor du kan købe materialer til undervisning og motivation.

Seneste blogindlæg

Se alle