• Torben Schmidt

Mundbind og Corona: Hvorfor de beskytter, og hvilke der er bedst

Opdateret: 14. dec. 2020


At dække din mund og næse generer normalt din hverdag og frihed. Men ifølge den nuværende viden hjælper det effektivt at bære et mundbind med at holde Covid 19-pandemien i skak. Hvorfor mundbind beskytter, og hvilke der er bedst - et overblik.


I begyndelsen af Covid 19-pandemien var det uklart, hvordan den nye coronavirus overføres fra person til person. Risikoen for en såkaldt udstrygningsinfektion, f.eks. ved at røre ved genstande som dørhåndtag, anslås nu til at være mindre end i marts/april måned.

De fleste smittede mennesker ser ud til at være smittede gennem luftbårne Covid-19 vira. Dette er grunden til at bære en ansigtsmaske, også kendt som mund- og næsebeskyttelse. Det reducerer frigivelsen af ​​vira fra luftvejene og reducerer dermed risikoen for infektion. Efter indledende skepsis anbefaler Verdenssundhedsorganisationen (WHO) også at dække mund og næse som en foranstaltning mod spredning af Sars-CoV-2 coronavirus.


Hvordan beskytter et mundbind mod spredning af coronavirus?

Coronavirus spredes gennem dråber af spyt og næsesekretioner, der udvises, når du hoster, nyser og taler, og såkaldte aerosoler, der produceres, når du ånder ud. Aerosoler er en blanding af luft og små flydende eller faste partikler. Inficerede mennesker kan også indeholde Sars-CoV-2-vira, patogenet, der forårsager Covid-19. I modsætning til dråber kan en aerosol forblive i luften i lang tid eller bevæge sig over længere afstande.

Med en ansigtsmaske beskytter bæreren mennesker omkring ham mod infektion, fordi det reducerer emission af dråber og aerosoler. Disse kan indeholde vira, selvom personen ikke har nogen symptomer eller slet ikke udvikler dem. Derudover ser det ud til, at en ansigtsmaske også beskytter bæreren mod infektion. En undersøgelse ved hjælp af eksemplet fra Jena var i stand til at vise effektiviteten af ​​mund- og næsebeskyttelse. Som den første store tyske by havde den allerede bestilt et maskebehov for indkøb og lokal offentlig transport i begyndelsen af ​​april.


Hvad skal man overveje, når man bruger mundbind?

Beskyttelse af mund og næse giver kun optimal beskyttelse, hvis den bruges korrekt. Du skal holde dig til anbefalingerne så præcist som muligt, selvom det virker tidskrævende og nogle gange vanskeligt at øve i hverdagen.

Når man sætter en maske på, bør man undgå, at patogener kan komme ind på indersiden. Vask eller desinficér derfor dine hænder grundigt på forhånd. Masken skal dække mund, næse og kinder tilstrækkeligt! Den skal flugte med kanterne, så lidt eller ingen luft kan trænge ind og slippe ufiltreret ud på siderne.

Når du bærer mundbind første gang, skal du teste, om masken slipper nok luft igennem. Det skal hindre normal vejrtrækning så lidt som muligt. Når masken er gennemblødt, skal du fjerne den og udskifte den med en frisk, tør en. Patogener findes på ydersiden af ​​den anvendte maske. Derfor bør man undgå at røre ved dem. Dette betyder også: Træk ikke mund- og næsebeskyttelsen ind under næsen eller hagen imellem og senere op igen foran dit ansigt. Vask hænderne grundigt efter at du har taget mundbindet i hånden. Vask derefter masken med det samme i mindst 60 grader, eller hold den lufttæt indtil da. Men ikke længe, ​​ellers er der risiko for skimmel.

Hvor godt en mund- og næsebeskyttelse fungerer, afhænger også af materialet. Forskere ved Duke University i USA sammenlignede effektiviteten af ​​forskellige ansigtsmundbind ved at holde dråber tilbage, når de talte. FFP2 mundbind uden ventil til udånding fungerer bedst. De beholdt mere end 99,


9 procent af dråberne. På andenpladsen kom medicinske mundbind med mere end 90 procent efterfulgt af selvsyede bomuldsmundbind med 70 til 90 procent afhængigt af antallet af stoflag og folder. FFP2-mundbind med en ventil til udånding fungerer som en dråbebremse som simple bomuldsmundbind og dermed betydeligt dårligere end FFP2-mundbindne uden åndedrætsventil. Tørklæder lader halvdelen af ​​dråberne komme igennem.

En halsedisse lavet af polar fleece klarede sig dårligst. Med den var antallet af udkastede dråber endnu højere end når man talte uden ansigtsdækning.


Fungerer "corona-dræbermundbind" faktisk?

Nogle producenter reklamerer for ansigtsmundbind med en særlig belægning. De bør ikke kun holde coronavirus tilbage, men også gøre dem uskadelige. Eksperter betragter teknologien bag den so


m sandsynlig. Sådanne mundbind tilbyder dog heller ikke 100% beskyttelse. Fornuftig hygiejne, grundig håndvask og en konventionel mund- og næsebeskyttelse, samt tilstrækkelig afstand, er stadig tilstrækkelig som beskyttelse.


Hvad er fordelene ved gennemsigtige mundbind?

En korrekt mund- og næsebeskyttelse dækker omkring halvdelen af ​​ansigtet og dermed også de ansigtsudtryk, der finder sted der. For nogle mennesker er dette et væsentligt problem: Døve kan for eksempel ikke længere mundaflæse, og ikke forstår hvad den anden siger. Kommunikation er også vanskeligere i børnepasnings- og plejefaciliteter, hvis arbejdstagerne der ikke kan udtrykke sig gennem ansigtsudtryk. Gennemsigtige mundbind tilbydes derfor som et alternativ til mund- og næseovertræk og medicinske mundbind. Nogle modeller lukker tæt på kinderne og er udstyret med filtre, der renser luften, der strømmer ind og ud. Andre mundbind dækker kun lidt mere end mund og næse og efterlader et tydeligt hul i ansigtet ved kanterne. Med disse kan den udåndede luft flygte sidelæns og nedad.De kan dog stadig bæres i stedet for mund- og næsebeskyttelse, for eksempel i restauranter.


Er et visir et alternativ?

Nogle mennesker bruger et gennemsigtigt visir i stedet for et mundbind. Det er mere behageligt at bære, men næppe egnet som infektionsbeskyttelse, fordi det ikke filtrerer luften, du trækker vejret i. En undersøgelse, foretaget af Florida Atlantic University, viser igen den lave effekt af ansigtsvisir: hoste og nysen blokerer visirets luftstrømmen fremad, men det er relativt let for de udkastede dråber at vandre rundt om visiret og spredes rundt i området.

Et visir kan dog beskytte bæreren mod potentielt smitsomme dråber, som den modsatte kan udvise. Et visir kan derfor være et nyttigt supplement til mund- og næsebeskyttelse, for eksempel for en tandlæge eller frisør. Det er dog på ingen måde en erstatning for beskyttelse af mund og næse.

Køb mundbind og visir til god hygiejne mod Corona på laerershoppen.dk

Kan et mundbind være skadeligt for dit helbred?

Enhver, der er sund, kan bære en ansigtsmaske uden bekymring. Masken øger modstanden, når du trækker vejret, men dette opvejes af mere kraftig vejrtrækning. Efter lange perioder med beskyttelse af mund og næse, kan kuldioxidkoncentrationen i blodet faktisk øges lidt. I en undersøgelse med frivillige blev der dog ikke fundet nogen sundhedsrelevante ændringer i blodværdierne selv med kortvarige høje arbejdsbelastninger. Følelsen af ​​at det er svært at trække vejret er ikke en indikation af mere CO2 i blodet.

En lille stigning i CO2-koncentrationen fører højst til en let træthed, og kun hos mennesker, der reagerer meget følsomt over for den. I øvrigt gælder dette også for børn, som en undersøgelse fra Singapore har vist. Mundbind forårsager heller ikke luftvejsinfektioner, hvis de rengøres ordentligt og regelmæssigt og opbevares på et rent sted.

For mennesker med alvorlige vejrtrækningsproblemer, for eksempel på grund af nedsat lungefunktion, angina pectoris eller kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), kan en maske iført faktisk føre til problemer. Virkningerne er minimale, selv hos mennesker med meget alvorlig lungesvigt, ifølge en undersøgelse foretaget af American Thoracic Society. Folk, der har mund- og næsebeklædning, der gør vejrtrækningen så vanskelig, at deres helbred kan lide, er derfor undtaget fra kravet om maske. Du skal dog have en tilsvarende lægeerklæring eller et alvorligt handicap ID, så du kan bevise dine forhold overfor en mulig kontrol.


Følg altid retningslinjerne fra sundhedsministeriet: https://www.sst.dk/da/corona


92 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle