• Torben Schmidt

Regnskoven er ved at dø, og med den liv

Den tropiske regnskov: En enorm uudforsket skov fuld af eventyr, mener nogle - en stor bunke penge, andre. Dyre ædle skove som mahogni og teak giver incitamentet til dette, fordi du kan tjene millioner med regnskoven. De "mindre værdifulde" træer bruges simpelthen som tømmer eller til papirforarbejdning.

Derudover ryddes skovene, så plantager og græsgange er tilgængelige til landbrug. Store regnskovområder ødelægges for eksempel, så sojaplanter kan dyrkes - hovedsageligt som dyrefoder til fabriksdrift i industrialiserede lande. Når alt kommer til alt køber de soja fra lande som Brasilien til lave priser, så vi kan spise billige bøffer, kyllingekugler og lignende. Hvert minut ryddes et område af regnskoven, der er omtrent på størrelse med en fodboldbane.


Det anslås, at 16 millioner hektar tropiske regnskove ødelægges verden over hvert år. Det svarer til halvdelen af ​​Tyskland.
Det anslås, at 16 millioner hektar tropiske regnskove ødelægges verden over hvert år.


Regnskoven forsvinder

Ifølge en undersøgelse vil omkring 55 procent af regnskoven være forsvundet inden 2030, hvis ødelæggelsen fortsætter som før. Og det er et stort problem! Træer omdanner kuldioxid til ilt. Efter tang er regnskoven den største ilt-producent på jorden. Uden ilt dør vi, og hvis de store mængder CO2 ikke nedbrydes, intensiveres den såkaldte drivhuseffekt. Fordi de mange udstødningsgasser stiger ud i atmosfæren og forhindrer termisk stråling i at komme tilbage i rummet.


Læs også: Den blå planet - under havets overflade


Og hvad det betyder, ved vi fra adskillige gyser-scenarier. Regnskovens træer bidrager også væsentligt til afkøling af atmosfæren. Fordi det enorme skydække over den varme, fugtige jungle holder solens stråler ude. Skovrydningen af ​​regnskoven har en afgørende indflydelse på den globale opvarmning. Men regnskoven er blot et af mange eksempler på, hvor skødesløs vi er ved at ødelægge vores planet. Nogle prognoser antager, at menneskelig indflydelse vil få omkring 50 procent af nutidens flora og fauna til at forsvinde inden for de næste 100 år. Det ville være en masseudryddelse, der sidst fandt sted, da dinosaurerne døde.


Regnskoven indeholder mange dyrearter

Mere end 15.000 dyr og planter er allerede på den "røde liste", en liste over arter, der er truet af udryddelse. Den skræmmende ting ved det: Vi kender kun omkring to millioner arter, hvoraf 40 til 60 procent lever i de tropiske regnskove. Det anslås imidlertid, at der er mellem 10 og 30 millioner arter. Men naturen vil kæmpe tilbage. Det har hun altid gjort, og vi kan allerede mærke det. I 2006 døde omkring 24.000 mennesker alene i naturkatastrofer. Så det er et spil med ild, som vi spiller. Men mange mennesker er ligeglade med, at det kan gå galt.

En tidligere geografilærer lærte os om en af ​​hans ture, hvor han mødte en fisker. Han fiskede med net, som er forbudt på grund af deres stramme maske, da unge fisk bliver fanget i disse garn. Vores lærer spurgte denne fisker, om han vidste, at hans sønner muligvis ikke længere kunne spise fisk på grund af denne fisketeknik. Fiskeren trak bare på skuldrene og sagde: "Så hvad, jeg bor der ikke mere! Så jeg er ligeglad". Men det kan vi ikke være bekendt. Vi har et ansvar, som vi endelig skal være opmærksomme på. Ikke kun for os og ikke kun for menneskeheden generelt, men for jorden og livet på den. Uden vores planet ville vi ikke eksistere, og vi skulle endelig begynde at være lidt mere taknemmelige.


Medicin i skoven

Først for nylig fandt forskere omkring 57 planter, der kunne bruges lovende til kræftbehandling. Planter, som primitive folk længe har værdsat, men som den uvidende "moderne mand" kun ville se på med dømmekraft, hvis han så dem i naturen. Først når de er blevet befriet for alt det naturlige - forarbejdet til hvide tabletter - tager vi dem virkelig alvorligt. En snoet verden, vi lever i.

Mens jeg undersøgte denne artikel, stødte jeg på en erklæring, der efter min mening beskriver det største problem, der vil komme vores vej i de næste par årtier: alt har sit formål i naturen, der er ikke spild af ressourcer. Kun mennesker passer ikke ind i denne harmoni. Hvis miljøet dør, vil vi også! Naturen har ikke brug for mennesker, men mennesker har brug for naturen. Vi ved dette - men hvornår begynder vi at leve efter det?


Læs mere om regnskovens død på WWF's hjemmeside

10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle