• Torben Schmidt

Skal børn bære en ansigtsmaske på grund af Corona? Læger forklarer, hvad der skal overvejes

Opdateret: 14. dec. 2020

Coronavirus maskerede børn

Der er nu et krav til masker i Tyskland, USA, Frankrig, Italien og mange andre lande. OGså i Danmark er der efterspørgsel efter maske påbud i offentligt rum. Men hvad skal overvejes, når børn bærer en ansigtsmaske? Vi talte med børnelæger.


Maskekrav i Tyskland: er mund-næse-beskyttelse farligt for børn?

I de sidste par dage har et rygte om kravet om, at børn skal bære en maske, cirkuleret på Whatsapp og på sociale medier. Den anonyme advarsel siger, at åndedrætsmasker kan være farlige for børn . Dette inkluderer skadeligt kuldioxid (CO 2) indeholdt i den udåndede luft , hvilket kan føre til åndedrætslammelse, især hos børn. Børnelæger har siden udsendt erklæringer - og på samme tid bragt lys i sagen.


Børnelæger om masker hos børn


Dr. med. Christian Kühne er specialist i pædiatrisk og ungdomsmedicin i Blaustein - med fokus på udøvelse af pædiatrisk pneumologi. Han synes, det er fornuftigt for børn at bære masker. Men fra hvilken alder fungerer det, at børn bruger mund-næse-beskyttelse? ”Jeg ville se førskolealderen på fire eller fem år som grænsen for børn,” siger lægen. Forudsætningen herfor er, at forældre "leder deres børn godt". Følgende gælder: ”Det er vigtigt at sikre, at hænderne holder sig væk fra masken i ansigtet . Det skal også sidde godt."

Børnelægen har haft gode oplevelser med at bære børne mundbeskyttelse i sin praksis. Han mener, at "mange børn allerede er meget velinformerede." De ville forstå, hvad deres forældre forklarer dem om coronavirus og de nuværende omstændigheder. At sætte en maske på er bare endnu et trin i en skærpet forståelse. Lægen ser ingen fare ved at bære en simpel medicinsk maske eller børne maske til det daglige. "Det er ikke muligt med disse masker, at der er en såkaldt CO 2 -bedøvelse."


Dr. med. Regina Geizenmeier er børnelæge ved u-kidz Center for pædiatrisk og ungdomsmedicin i Ulm. Hun fortæller også, at brug af masker hos sunde børn er sikkert - "så længe masken er justeret godt, og materialet er tilstrækkeligt gennemtrængeligt for luft." Åndedrætsresistensen øges ved at bære en maske, men børn med sunde hjerter og lunger bør være i stand til at kompensere for dette uden problemer. "En sundt barn, der er vågen, meddeler når CO 2 niveauet i blodet stiger. Barnet vil automatisk ånde hurtigere til CO 2 udpust og tage masken af, ”siger lægen. Fordi: "Hvert barn, der ikke har det godt, viser det også".


Børnelægen taler om sin oplevelse i praksis: hun har set mange børn med en maske, og i nogle tilfælde har de båret mund- og næsebeskyttelse i over en time. "Hvis børn accepterer en maske og opfører sig roligt eller leger med masken , kan du antage, at de ikke er åndenød ," forklarer Dr. Geizenmeier.

Køb visir og ansigtsmasker til reducering af smitte på Laerershoppen.dk i afdelingen for hygiejne og sikkerhed: https://laerershoppen.dk/hygiejne-og-sikkerhed/


15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle